Monumentul Eroilor Patriei




Adresa: Piața Eroilor, Bucuresti

Monumentul Eroilor Patriei din București a fost inaugurat la data de 17 august 1957 în fața clădirii Academiei Militare, în prezent Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.


Monumentul este opera comună a unui grup de sculptori români, format din colonelul Marius Butunoiu, Zoe Băicoianu, Ion Dămăceanu și T. N. Ionescu.
Pe un soclu de formă paralelipipedică, înalt de 6 m, realizat din beton armat, placat cu granit roșu se află un grup statuar turnat în bronz, cu înălțimea de 9 m, format din trei ostași din arme diferite: infanterie, marina, aviație. Infanteristul ține o ramură de stejar, în mâna dreaptă ridicată, ca simbol al victoriei. Acesta este înconjurat de un aviator în ținută de zbor și un marinar în ținută militară.
Pe soclu este săpată inscripția: SLAVĂ OSTAȘILOR ROMÂNI MOȘTENITORI AI TRADIȚIILOR EROICE STRĂBUNE, LUPTĂTORI NEÎNFRICAȚI ÎMPOTRIVA FASCISMULUI, PENTRU LIBERTATEA ȘI INDEPENDENȚA PATRIEI

De o parte și de cealaltă a monumentului sa află două basoreliefuri mari, realizate din piatră albă, cu o suprafață de 154 m², care redau principalele momente din lupta ostașilor români în cel de-al Doilea Război Mondial.







Vedere catre Piata Eroilor



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...